O zdraví - Sacha inchi – zdroj zdraví z peruánské džungle



V současnosti se mezi příznivci přírodní medicíny (a nejen mezi nimi) zvyšuje zájem o léčivé rostliny pocházející z Jižní Ameriky. Některé z nich jsou známější (například Vilcacora neboli Uňa de Gato), jiné už méně.
K těm méně známějším patří léčivá rostlina známá z obchodů s přírodními doplňky stravy jako sacha inchi. Její latinský název je Plukenetia volubilis, český název nemá. Je to polodřevitá popínavá rostlina, která roste nejen v amazonské oblasti Peru, ale od Střední Ameriky po Bolívii. Je pěstována, ale také roste jen planě. Nejvíce si oblíbila teplé klimatické oblasti ve výšce 1700 metrů nad mořem.
 
Rostlinou drogou jsou zpracovaná semena nebo listy této rostliny. Ze semen se získává olej. Olej je velmi bohatý na nenasycené mastné kyseliny (omega-3, omega-6 a omega-9). Z nich je zejména bohatý na alfa-linolenovou kyselinu. Z kyseliny alfa linolenové (ALA) vznikají dvě nejdůležitější omega 3 mastné kyseliny a to eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA) kyselina.
 
Zmíněné nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně pozitivní vliv na srdce a jeho správnou činnost, na cévy. Pomáhají jako prevence bolestí a poškození kloubů a kloubních chrupavek. Podle nejnovějších poznatků mají prokazatelně pozitivní vliv také na činnost mozku. U dětí podporují správný vývoj mozkových funkcí a pomáhají udržovat koncentraci, v dospělém věku zpomalují stárnutí mozku spojené s rizikem vzniku Alzheimerovy choroby. Mají rovněž významný vliv na imunitní systém – uvádí se především na vznik, vývoj a průběh atopických ekzémů a astmatu u dětí.
 
Olej má mírně oříškovou příchuť. Vzhledem k obsaženým nenasyceným mastným kyselinám působí příznivě na snížení hladiny cholesterolu. Obsahují také velké množství bílkovin. Dále obsahuje vlákninu, vitamíny A, E, draslík, vápník, hořčík, jód, aminokyseliny, steroly nebo tokoferoly.
 
Semena jsou obsažené v plodech rostliny. Samotné plody jsou zelené, hvězdicovité a po usušení získají hnědou barvu. Plody a semena z nich získané se používají v potravinářství, kosmetice a tradičním lidovém léčitelství. Semena a listy sacha inchi jsou rovněž oblíbenou součástí jídelníčku obyvatel Jižní Ameriky. Nesmí se ale jíst syrová, protože v tomto stavu obsahují alkaloidy, saponiny a lektiny a jsou jedovatá. Tepelně upravená semena se konzumují, stejně jako u nás vlašské nebo lískové oříšky. Tepelně upravená si je již můžete koupit i u nás. Listy po zpracování se žvýkají nebo se z nich připravuje čaj.
 
Nejdůležitější je ale již zmíněný olej ze semen rostliny. Vzhledem k obsahu nenasycených mastných kyselin je často součástí přípravků určených pro pěstící kosmetiku, je součástí produktů určených pro problematickou, suchou nebo zralou kůži. Pokožku vyživuje a hydratuje. Pomáhá také zmírňovat příznaky kožních zánětů, pružnost a pevnost pokožky a zlepšuje regeneraci kožních buněk. Díky všem těmto vlastnostem pomáhá také zmírňovat příznaky stárnutí pokožky.
 
Olej ze sacha inchi je také obsažen v některých přípravcích vlasové kosmetiky. Jsou to zejména přípravky pro péči o problematickou vlasovou pokožku, která má sklon k tvorbě lupů. Olej také pomáhá zlepšovat strukturu vlasů, zabraňuje jejich třepení a poskytuje kvalitní ochranu proti znehodnocením vnějšími vlivy a mechanickými procesy. Podporuje zdravý růst a přirozený lesk vlasů a zabraňuje jejich vypadávání.
 
Celková nabídka přípravků ze Sacha inchi.
článek Sacha inchi – zdroj zdraví z peruánské džungle najdete na celostnimedicina.cz